תמונת מצב היקבים בישראל 2020
- ronmonsonego
- Nov 10, 2020
- 2 min read
כחובב מושבע של יין בכלל, והיינות הישראליים בפרט, תמיד הסתקרנתי לקבל תמונה כוללת ומידע מפורט יותר לגבי היקבים והיין הישראלי. בעוד שקיימים מספר מקורות מידע, המידע הקיים אינו מקיף ועדכני לגבי כלל היקבים בישראל, ואוליי זה גם טריקי מאחר והנושא דינמי יחסית ואינו ממוסד (לפחות בכל הנוגע ליקבים הקטנים, וישנם רבים כאלה).
אלוהים בונה את העולם על מספרים
לאחר עבודת מחקר ומיפוי מקיפה של היקבים בישראל, ובכלל זה כלל היקבים הגדולים ויקבי הבוטיק וגראג', קיימים בישראל כיום 354 יקבים (ואולי עוד מספר בודד שאין מידע על קיומם או פעילותם), עם היקף ייצור העומד על כ-80 מיליון בקבוקים בשנה. נתון זה מעניין לאור הסברה הרווחת בשנים האחרונות שקיימים רק כ-200 יקבים בישראל המייצרים כ-40 מיליון בקבוקים.
נתון נוסף מעניין הינו ש-16 יקבים בלבד מתוך 354 היקבים בישראל אחראים לכ-85% (כ-70 מיליון בקבוקים) מהיקף הייצור הכולל, קרי, יתר 338 היקבים האחרים מייצרים כולם גם יחד רק כ-10 מיליון בקבוקים.
מגמת התפתחות היקבים בישראל
בהסתכלות על גרף ההתפתחות של היקבים בישראל, ניתן לראות שכ-80% מהיקבים נוסדו בעיקר בין השנים 1998 ועד 2013. עיקר הצמיחה נובע מכמות גדולה של יקבי בוטיק וקטנים שהוקמו בשנים אלו בהיקף ייצור פחות מ-1000 בקבוקים ועד לעשרות אלפים בודדים. הערה - הגרף אינו מתייחס ל-9 יקבים אשר הוקמו טרם הקמת המדינה מהמאות ה-18 וה-19. אפרט על כך בפוסט נפרד.

כשר או לא כשר
אחת השאלות הרווחות הינה לגבי היין הכשר. במבט על מספר היקבים, היחס בין היקבים הכשרים ללא כשרים הינו 50/50 (ליתר דיוק 53% כשרים לעומת 47% לא כשרים). מאידך, הנתון המעניין הוא ש-97% מהייצור השנתי (78 מיליון בקבוקים) הינו כשר. בפוסטים הבאים אשתף מידע מפורט יותר על סוגיה זו.
מסלולי יין
לא אחת אני נשאל לגבי רעיונות למסלולי יין ויקבים לטיולי יום, הרי שישנם למעלה מ-80 מסלולים המתפרסים על כ-12 תתי אזורים גאוגרפיים מהצפון ועד הדרום בישראל. מספר האפשרויות בהחלט רחב ומגוון, על כך אפרט בפוסטים נפרדים. אני גם סקרן וממתין בסבלנות לפרסום המדורה הראשונה שתתפרסם ע"י רוני ססלוב ושותפיה, פרטים בלינק הבא https://lnkd.in/dCTf-Qf.
קיים מידע רב לגבי היקבים על סוגיהם השונים, היקף הייצור, סוגי היין המיוצרים ביקבים, מיקומם הגאוגרפי, דרכי יין ועוד. קצרה היריעה מלהכיל כמות כה גדולה של אינפורמציה בפוסט אחד, ועל כן אשמח לשתף את המידע בפוסטים נוספים בהמשך לפי נושאים/מוטיבים מסויימים.
Email Ron Monsonego at israelwineries@gmail.com or join the "Wines and Wineries in Israel" LinkedIn group.
Comments